Se si ipotizza che in Italia gli scarti alimentari si aggirino attorno al 27%, e che anche in Italia ciò rappresenti il 2% dei consumi annuali di energia, si avrebbe uno spreco di energia in Italia pari ad oltre 21 miliardi di kilowattora
Una recente ricerca dell’American Chemical Society ha stabilito che gli scarti alimentari negli Usa, variano da circa un terzo nel settore lattiero caseario e degli olii e grassi, a circa un sesto nel settore delle carni e del pesce e dei legumi, con una ammontare medio che è pari al 27% della produzione alimentare.
Poiché nella produzione alimentare c’è consumo di energia che comprende, sia i processi di produzione e di packaging, sia il trasporto e la distribuzione, scarti e rifiuti alimentari equivalgono ad uno spreco di energia di quasi 600 miliardi di kilowattora che corrisponde a circa il 2% dei consumi energetici nazionali degli Usa.
Se si ipotizza che anche in Italia gli scarti alimentari si aggirino attorno al 27%, e che anche in Italia ciò rappresenti il 2% dei consumi annuali di energia, si avrebbe, per analogia, uno spreco di energia in Italia pari ad oltre 21 miliardi di kilowattora. Ridurre gli sprechi nella produzione, trasporto e distribuzione di alimenti potrebbe significare per l’Italia oltre ad un obiettivo risparmio energetico a costo zero, anche una riduzione delle emissioni di anidride carbonica di circa 8 milioni di tonnellate di CO2 per anno. (V. F.)
L’annuncio della American Chemical Society: 1 – 2
A painless way to achieve huge energy savings: Stop wasting food
WASHINGTON, Oct. 2, 2010 – Scientists have identified a way that the United States could immediately save the energy equivalent of about 350 million barrels of oil a year – without spending a penny or putting a ding in the quality of life: Just stop wasting food. Their study, reported in the ACS (American Chemical Society) semi-monthly journal Environmental Science & Technology, found that it takes the equivalent of about 1.4 billion barrels of oil to produce, package, prepare, preserve and distribute a year’s worth of food in the United States.
Michael Webber and Amanda Cuéllar note that food contains energy and requires energy to produce, process, and transport. Estimates indicate that between 8 and 16 percent of energy consumption in the United States went toward food production in 2007. Despite this large energy investment, the U.S. Department of Agriculture estimates that people in the U.S. waste about 27 percent of their food. The scientists realized that the waste might represent a largely unrecognized opportunity to conserve energy and help control global warming.
Their analysis of wasted food and the energy needed to ready it for consumption concluded that the U.S. wasted about 2030 trillion BTU of energy in 2007, or the equivalent of about 350 million barrels of oil. That represents about 2 percent of annual energy consumption in the U.S. “Consequently, the energy embedded in wasted food represents a substantial target for decreasing energy consumption in the U.S.,” the article notes. “The wasted energy calculated here is a conservative estimate both because the food waste data are incomplete and outdated and the energy consumption data for food service and sales are incomplete.”
Percentage of Various Foods Wasted in the U.S.
Fats and oils 33%
Dairy 32%
Grains 32%
Eggs 31%
Sugar and sweeteners 31%
Vegetables 25%
Fruit 23%
Meat, poultry, fish 16%
Dry beans, peas, lentils 16%
Tree nuts and peanuts 16%
NOTA:
1 BTU = 1,55 kilo-joules = 0,293 watt-ora
2030 trilioni di BTU = 595 miliardi di kilowattora